Sfaturi pentru reducerea poluarii din piscine

Mai jos va voi prezenta sase recomandari pe care le consider importante pentru reducerea poluarii piscinei supraterane si subterane:

1 – Se poate construi o protectie artificiala impotriva vantului cu ajutorul unui rand de arbusti sau prin construirea unui paravant din diverse materiale: pereti de protectie, cutii, pereti de pexiglas, etc. Evitati copacii care pot polua mai mult, cu frunzele sau polen;
2 – Amenajarea unei plaje adiacente. Aceasta trebuie sa fie de latime medie, in jur de 1 m, largita punctual pentru a construi un solariu, care sa permita circulatia persoanelor in conditii optime de igiena: riscurile legate de rezidurile lipite pe picioare sau pe corp sunt reduse si peluza trebuie sa fie departe;
3 – Instalarea dusului. Daca este posibil, acesta trebuie amplasat la circuitul de acces al bazinului. Apa va fi incalzita pentru a facilita utilizarea si cresterea puterii de dizolvare in ceea ce priveste secretiile sau cremele solare;
4- Instalarea unei cadire pentru picioare care trebue amplasata langa plaja. Persoanele care utilizeaza piscina se vor spala pe picioare pentru a indeparta impuritatile. Atentie intotdeauna, trebuie sa “supradezinfectati” acest loc cu apa si sa schimbati continuu apa cu ajutorul unui deversor superior si un nivel de umplere automat (dezinfectare de la 5 la 6 ppm).
5- 6 – Functionarea filtrarii trebuie prelungita pe cat posibil in timpul zilei. Un grad mai inalt de filtrare al filtrului va duce la economisirea produselor chimice (clor pentru piscina, oxigen activ pentru piscina si aligizi pentru piscina).

SCHIMBAREA APEI

Schimbarea apei face parte din modurile de actionare contra poluarii unei piscine supraterane. Cu toate acestea, nu trebuie sa facem abuz: apa este pretioasa, apa este "scumpa". Aceasta este rece pentru ca, daca circula in profunzime, aceasta va lua temperatura subterana: intre 10 si 14 °C. Trebuie observat ca apa proaspata este rapid contaminata de apa reziduala cu care se combina.

Apa din piscina trebuie schimbata in totalitate o data la 2 ani sau cel putin o data la 3 ani.Cu exceptia regiunilor aride: se recomanda filtre de piscina cu cartus sau diatomita: aceastea consuma putina apa! De fapt, in mod progresiv, apa se incarca cu produse derivate de dezinfectanti in special cloruri sau bromuri si de asemenea in cazul utilizarii cutiilor de clor de stabilizatori care pot "bloca" procesul de dezinfectie cu clor: este adesea o transformare care survine la sfarsitul sezonului la piscinele tratate exclusiv cu ajutorul cutiilor de clor!

RECOMANDARE

Filtre cu nisip: la fiecare repornire primavara, goliti 1/3 din bazin si umpleti cu apa proaspata. Spalarea nisipului contra curentului cu respingere la scurgerea apei va face restul, precum apa de ploaie. Filtre cu cartus sau diatomita: redeschiderea piscinei este insotita de o golire/umplere a unei jumatati din bazin. Pastrarea unei jumatati din volumul de apa asigura incarcarea rezervorului.

Nota: Intretinerea piscinei pe timpul iernii este adesea insotita de golirea conductelor cu "infundarea" deschiderilor si scaderea nivelului apei. Trebuie sa se ia in considerare pentru schimbarea apei.

JGHEAB DE SCURGERE

Recircularea apei prin scurgerea acesteia intr-un canal reprezinta un procedeu foarte eficient care permite colectarea si evacuarea stratului de apa superficial: cel mai bogat in reziduuri! Este nevoie de un timp de functionare zilnic important: 10 - 12 ore.

Vas tampon: acesta trebuie curatat regulat prin evacuarea partii inferioare a vasului in scurgere. Efectuati, daca este cazul, o dezinfectia armata a vasului unde risca sa se dezvolte focare de infectie pentru ca circulatia apei este redusa (vas mare).


Decolmatarea filtrului: filtrul cu nisip poate fi decolmatat prin scoaterea apei din vasul tampon sau din bazin, prin dopul inerior. Acest ultim caz este obligatoriu daca vasul tampon are o capacitate interioara de 1m3.

Jgheabul care recupereaza stratul de apa superficial poate fi rapid infundat in locul in care trece peria in fiecare saptamana pe fundul jgheabului. Se poate utiliza si un aparat cu presiune de vapori, in cazul in care jgheaburile sunt inchise.

© www.piscinele.ro 2018 | ANPC


Piscine preturi, Pompe piscine, Acoperiri piscine, Piscine ieftine, Piscina, Filtre piscine