Prelate de piscina de iarna

Acestea se intind pe apa, fiind robuste si beneficiind de o buna inchidere laterala, ceea ce face ca procesul de instalare sa fie mai lung. Este vorba de o buna etanseizare a bazinului, in caz de intemperii si in acelasi timp cu functie anti-inec pentru copii si animale. Majoritatea prelatelor de piscina depasesc bordura piscinei cu 30-50 cm, si se fixeaza dincolo de aceasta, in plaja sau peluza. Se pot folosi evident si pe timp de vara, dar nu sunt adaptate pentru uz frecvent si rapid. Exceptiile sunt cazurile speciale de prelate cu sipci sau clapete flotante automate (prelate multifunctionale).

Modelele principale sunt:

1. PRELATE DE PISCINA TESUTE PERMEABILE

Fara indoiala cel mai des folosite in prezent, acestea au o greutate mica si sunt usor de manipulat, fiind fabricate dintr-o tesatura din fibre de polietilena cu ochiuri mai mult sau mai putin stranse, in functie de modul de fabricatie. Daca aspectul decorativ este important pentru dumneavoastra, alegeti aceasta prelata! Aceasta ramane curata si dreapta, iar marginile sale surfilate, atunci cand tensiunea nu este suficienta, sunt placute vederii. La suprafata sunt retinute doar impuritatile, si este suficienta folosirea unui aspirator la punerea in folosinta.

Prelata de calitate este cadrilata cu chingi incrucisate, marginea este tivita si ranforsata sau dublata pentru a rezista la frecare pe partea inferioara a bordurii. Exista chingi de fixare aplicate perpendicular si prelungite cu "arcuri de prindere" cu inele, care se fixeaza pe o "fisa" intr-un orificiu practicat pe plaja, sau pe un "surub cu ochi" culisant. Astfel, se foloseste o "parghie de fixare" pentru fixarea sau detasarea inelelor.

PRELATE DE PISCINA DE TIP PLASA

Acestea functioneaza pe acelasi principiu ca si cele tesute, dar ochiurile sunt foarte mari iar prelata are o greutate foarte mica si este foarte usor de manipulat, cu o eficacitate foarte scazuta pe timp de iarna. Pretul este si el corespunzator!

2. PRELATE DE PISCINA COVILTIR IMPERMEABILE

Foarte des folosite pe timp de iarna, acestea sunt grele si robuste, formand un strat ermetic care nu permite patrunderea luminii sau a prafului! Daca preferati mai degraba intretinerea corecta a apei pe timp de iarna si nu aspectul exterior al piscinei, aceasta este solutia: o regasiti primavara asa cum ati lasat-o toamna, curata si limpede, cu o doza minima de algicid la inceputul iernii. Din fericire, nu se va mai forma adancitura din centru, in care se aduna apa care se murdareste repede, si a carei greutate apasa pe prelata pana cand aceasta ajunge sa se sprijine pe suprafata apei din piscina.

Primavara primul lucru care trebuie avut in vedere este golirea acestei adancituri: prin sifonare daca exista o panta, sau cu ajutorul unei pompe daca terenul din imprejur este plat. Unii fabricanti propun perne gonflabile sau domuri care se instaleaza dedesubtul prelatei, dar aceasta tehnica mai are nevoie de imbunatatiri. Recomandare: bazinul trebuie umplut cat mai bine pentru a reduce acest efect (dar fara a provoca refularea, asa cum am subliniat anterior). Din punct de vedere hidraulic, daca nu exista dispozitiv deversor, canalizarile nu sunt golite decat daca ating minim 60 cm, intr-o regiune in care se poate folosi gel.

In acest caz, pentru pantele dirijate spre bazin, nivelul apei trebuie coborat sub duze, apoi se pune dop si se ridica din nou nivelul. Cand panta este indreptata spre zona tehnica, se deschid vanele si racordurile pentru a permite scurgerea apei pana la hidrantii respectivi, dupa care se inchid vanele. Prelatele de piscina subtiri sunt niste membrane de grosime mica, dar rezistente, care joaca rolul unui coviltir bine intins dar mai usor, si sunt adaptate pentru vara.

3. PRELATE-COVILTIR CU ORIFICII

Tehnologia acestor prelate (ca si pretul lor, de altfel) este asemanatoare cu cea a precedentelor, cu cateva diferente. Exista orificii cu grila dispuse in mai multe puncte de-a lungul unei linii centrale. Scopul acestora este de a combate faimoasele ochiuri de apa: apa de ploaie patrunde astfel in bazin si nu mai stagneaza la suprafata, dar trebuie curatate constant, pentru a nu fi obstructionate de frunze. Ca si in cazul prelatelor ajurate, se va predea un orificiu pentru deversare; de altfel, faptul ca bazinul este astfel iluminat, chiar si slab, necesita tratarea regulata a apei.

4. PRELATE CU CENTURA DE PROTECTIE

Aceste prelate sunt concepute realist: centurile umplute cu apa functioneaza ca lest pentru periferia prelatei. Nu mai este nevoie de fixare periferica, aceasta optiune fiind mai eleganta si neafectand plajele in acelasi mod. Pe de alta parte suprafata de inchidere este foarte ermetica!

© www.piscinele.ro 2018 | ANPC


Piscine preturi, Pompe piscine, Acoperiri piscine, Piscine ieftine, Piscina, Filtre piscine