Intretinerea saptamanala a piscinei

Nu uitati: Rezervoarele mari de apa in care sunt piscinele sunt vulnerabile la doua tipuri de poluare:

- poluarea cauzata de persoanele care utilizeaza piscina;

- poluare cauzata de mediu.

In cazul piscinelor rezidentiale, familiale sau pentru mici comunitati, poluarea cauzata de mediu este mai grava decat cea cauzata de persoanele care utilizeaza piscina, datorita amplasarii piscinei intr-un spatiu verde si cu un trafic redus. Curatarea trebuie adaptata la gradul de poluare; cu toate acestea, este mai usor sa efectuati o curatare saptamanala care reprezinta un ritm bun pentru proprietar care este adesea ocupat in timpul saptamanii.

INTRETINERE CURENTA: 3 OBSERVATII ESENTIALE

*Supravegheati la nivel general planul apei. O privire este de-ajuns;

- nivel prea scazut: sub 1/3 de la nivelul skimmerului, risc de priza de aer si deteriorare a pompei piscinei. Daca nu sunt atenti mereu, lasati dopul inferior un pic deschis: este o masura de siguranta.

- nivel prea inalt: peste 1/3 deasupra skimmerului: stratul de apa superficial nu mai este colectat si de aceea nu functioneaza bine.

* Asigurati-va ca planul apei tremura la iesirea duzelor de refulare. Este semn ca circulatia apei functioneaza.

* Controlati manometrul.

Fiti atenti cateva minute pentru a asigura functionarea normala a piscinei!

ATENTIE: Acul manometrului este cu mult peste nivelul normal?

-blocare pe circuitul de aspiratie, cosul skimmerului sau cosul prefiltrului pompei incarcat, vanele pe aspiratie inchise, priza de aer pe aspiratie sau cutiile turbinei blocate. Trebuie sa interveniti imediat!

- blocaj pe circuitul de refulare: filtrul de piscina este blocat (este normal), vanele ramase inchise pe refulare sau pe duzele de refulare blocate.Trebuie sa interveniti dar nu de urgenta.

Nota: Depunerile de impuritati pe fund nu sunt indepartate din circuitul zilnic de reciclare, si odata ajuse pe fund, acestea sunt indepartate cu dificultate. Timpul de reciclare zilnic trebuie sa fie suficient de lung: 6, 8, 10 ore in functie de sezon. Sistemele de agitare-barbotare integrate au o actiune preventiva, care nu mai are nevoie de orice periere (in principiu).

Cele zece operatii de intretinere saptamanala a piscinei

1 - CURATIREA PLAJELOR SI A BORDURILOR

Este recomandata o maturare, dinspre interior, de la borduri, spre exteriorul plajei. Nu faceti prea mult praf. Eventual periati rosturile dalelor.

2 - PERIEREA MARGINII PISCINEI

O periere - clatire este suficienta in general, cu peria pentru interiorul piscinei de exemplu, cu conditia sa o faceti la fiecare operatie de intretinere sau in mod regulat. In eventualitatea unei depuneri incrustate, utilizati produsul adaptat, anti-calcar si antigrasimi. In general se efectueaza mai intai o inducere inaintea perierii, care se va realiza ulterior. Uneori este necesar sa reduceti nivelul apei cu 1 sau 2 cm, pentru a elibera marginea piscinei.

3 - UTILIZAREA PLASEI DE SUPRAFATA

Poate fi utilizata plasa de suprafata sau plasa de adancime. Anumite reziduri mai mari scapa la reciclarea traditionala a apei: frunze care plutesc, acumulate in colturi sau depuse pe fundul bazinului. Plasa este impinsa prin descrierea regulata a unei miscari in forma de "S", evitand orice intoarcere in spate. Goliti plasa prin rasturnare si apoi scuturati-o strangand centrul manerului, cu o singura mana si agitand cu putere. (Se creaza un fel de vibratie) De retinut, lucrul in apa necesita miscari lente si elastice. Fara crispare!

4 - UTILIZAREA ASPIRATORULUI CU PERIE

In prezent 8 piscine din 10 sunt echipate cu aspirator cu perie. Utilizarea aspiratorului cu perie este cvasi-obligatorie intr-o piscina descoperita: durata de functionare este de la 15 la 30 min, exceptand cazul cand este vorba de un aspirator cu perie automat.

5 - CURATIREA SKIMMERULUI SAU A SKIMMERELOR

Curatirea planului apei este realizata cu ajutorul colectorului de suprafata si datorita paletei flotante care favorizeaza trecerea stratului superficial de apa, care contine majoritatea elementelor de poluare! Evitati murdarirea peretelui skimmerului si infundarea cosului de prefiltrare cu reziduri mari. Frecati peretele circular cu un detergent, goliti cosul prin scuturare fara a-l lovi: nu va rezista prea mult astfel!Actionati cu filtrarea oprita. Puneti la loc cosul skimmerului golit.

6 - GOLIREA COSULUI PREFILTRULUI POMPEI

Inchiderea vanelor de intrare si de iesire este obligatorie pentru o pompa cu presiune, adica instalata sub nivelul superior al planului apei; poate fi efectuata o periere a cosului. Puneti cosul la loc, inchideti capacul, apoi redeschideti vanele pentru etapa urmatoare: decolmatarea nisipului. Cu aceasta ocazie puteti verifica daca turbina pompei se invarte in voie: introduceti extremitatile degetelor in interiorul corpului pompei si apoi rotiti-o.

7 - SPALAREA SAU DECOLMATAREA FILTRULUI

Reprezinta oarecum regenerarea mediului filtrant. Aceasta etapa este capitala pentru mentinerea calitatii filtrarii.

Filtre cu nisip:

Decolmatare prin inversarea circuitului apei, orientat de data asta de jos in sus multumita vanei cu mai multe canale. Are loc dispersarea nisipului prin orientarea apei de decolmatare spre scurgere. Durata: aceasta variaza de la 30 de secunde la 1 minut in functie de gradul de murdarire. Limpezimea apei se verifica prin intermediul unei "lumini de semnalizare a tulburarii", plasata pe circuitul de scurgere. Atentie, veti pierde astfel intre 0,5 si 1 m3 de apa! (de schimbat).

Dupa decolmatare, presiunea manometrului trebuie sa revina la pozitia initiala care a fost notata la inceput: se va face un semn colorat pe geam Daca presiunea ramane ridicata, trebuie sa reluati spalarea; daca presiunea nu mai coboara, nisipul poate fi aglomerat sau calcificat.

Filtre cu diatomita

Spalarea acestui tip de filtre se efectueaza urmand unul dintre multiplele procedee de regenerare care corespund marcii si care sunt explicate prin ghiduri. Cel mai adesea este vorba de o decolmatare urmata de o repozitionare care permite reutilizarea unei parti mai mari de pudra de diatomita.

Filtre cu cartus

Scoateti cartusul din filtru dupa ce ati inchis vanele. Clatiti cartusul cu jet de apa si cu peria, insistand pe pliuri. Reintroduceti cartusul, apoi redeschideti vanele. Daca rezidurile mari au cazut pe fundul filtrului: rotiti 10 s, fara cartus, trimitand apa spre scurgere printr-o vana de respingere. Buzunarul filtrant poate fi spalat manual sau la masina.

8 - CLATIREA NISIPULUI - TASARE; REPOZITIONAREA CARTUSULUI SAU

INTRODUCEREA DIATOMITEI

Pentru filtrele de nisip: nisipul pus "spre iesire" trebuie sa fie inlocuit pentru filtrare, tasarea este insotita de evacuarea (clatirea) unui surplus de particule in filtrul si vana cu mai multe canale. Circulatie de sus in jos si respingere spre scurgere. Apoi repuneti vana cu mai multe canale in pozitia "filtrare".

9 - ANALIZA APEI; ROLUL TRUSEI DE ANALIZA; MASURAREA pH-ului.

Majoritatea agentilor dezinfectanti au o eficacitate marita printr-un pH scazut, adica o apa putin calcaroasa: de la 7,2 la 7,6. Nu coborati sub valoarea 7 pentru a nu atrage problemele legate de duritatea apei: mucoasele corpului uman sau piesele metalice din circuit. Dozajele sterilizante sunt exprimate in ppm (parte la milion); exemplu: g/m1 (1 m3 = 1 milion de grame de apa! ) sau mg pe litru (mg/1). Continutul de dezinfectant variaza in functie de produse.Apa pentru teste va fi scoasa de la 20 sau 30 cm de sub planul apei. Clatiti bine eprubetele dupa utilizare.

10 - DOZARE; INDRODUCEREA AGENTILOR DEZINFECTANTI, FLOCULANTI SI DE REGLARE A pH-ului

Patru modalitati de a proceda, in functie de produse si de prelate:

- direct in bazin; atentie la prelate "liner";

- in skimmere, este un procedeu curent si fara risc major;

- intr-un dozator semiautomat; o buna reglare se face la inceput prin tatonare sau deschizand mai mult vana de intrare. Poate exista o reglare printr-un aparat de dezinfectare automata. Mentionam in primul rand electrolizorii de sare, ionizatorii de cupru si argint si ozonatorii.Asigurati-va ca alegeti un echipament suficient de puternic. Nu ezitati sa adaugati un cub de clor sau brom deoarece tratamentele soc de "supra-dezinfectare" sunt pretioase si nu intotdeauna usor de realizat cu un aparat automat.

© www.piscinele.ro 2018 | ANPC


Piscine preturi, Pompe piscine, Acoperiri piscine, Piscine ieftine, Piscina, Filtre piscine