Intretinerea piscinei pe timpul iernii

O idee de baza, simpla si general valabila: piscinele nu trebuiesc vidate pe timpul perioadei de inactivitate Astfel, apa din rezervoare protejeaza structura de intemperii si mentine bazinul plin. In adancime, terenul, locul in care este amplasata piscina, ramane vara la o temperatura medie de 10-15 °C; astfel, acesta atenueaza variatiile de temperatura in acelasi mod ca prin intermediul "efectului e pivnita" si genereaza in sanul masei de apa curenti de convectie omogenizatori.

Intretinerea traditionala pe timpul iernii cu prelate pentru piscina. Putem enumera 4 elemente esentiale:

1 - Prelate pentru piscina impermeabile,
2 - prelate ajurate (cu plasa),
3 - grup tehnic suprainaltat,
4 - grup tehnic ingropat.

CARACTERISTICI DE BAZA ALE INTRETINERII PE TIMPUL IERNII

1 - Prelate impermeabile. In general, acestea sunt grele, greu de manipulat si cuprinde in partea superioara, ochiuri de apa; a se vida primavara prin sifonare sau cu ajutorul unei pompe. Pretul lor este foarte mare, in schimb: este foarte solida si robusta, ofera siguranta totala si opacitate reala (bazinul pe timpul noptii) impiedica formarea algelor. Opreste praful, chiar si pe cel mai fin. La deschidere, bazinul este teoretic impecabil. Prelata pentru piscina cu centura de protectie este un procedeu bun, totusi un pic cam lung pentru a fi pus in practica.

In acest caz, bazinul trebuie sa fie cat mai plin posibil, apa va servi drept suport, iar depunerea de reziduurile va fi redusa. Atentie, persoanele pentru care "estetica" este foarte importanta ar trebui sa aleaga "prelata ajurata", mai curata.

2 – Prelatele pentru piscina ajurate permeabile Acestea sunt mult mai usor de manevrat si pot fi utilizate chiar ti in timpul sezonului, de la un week-end la altul. Acestea nu formeaza ochiuri de apa in partea superioara si prelatele tesute strans sunt robuste. Totusi, inchiderea bazinului nu este totala, praful reusind sa treaca iar rolul ecranului luminos este adesea incomplet si de aceea trebuie efectuat tratamentul impotriva algelor. Prelatele cu plasa de siguranta, foarte lejere, nu sunt perfecte, dar sunt utile in ceea ce priveste siguranta si protectia impotriva frunzelor si a reziduurilor mari!

In acest caz, azinul trebuie sa fie dotat cu posibilitatea de evacuare prin scurgere, prin preaplin, prin filtrare, printr-o deschizatura a skimmer-ului sau printr-o duza speciala in perete!

3 - Grup tehnic suprainaltat. Exista riscul inghetului. Este preferabil sa goliti conductele.
- Coborati nivelul apei sub duzele de refulare.
- Deschideti vanele in spatiul de distributie. Lasati apa sa se scurga din tevile bazinului.
- Inchideti gurile duzelor prin dopuri filetate cu teflon sau garnituri de cauciuc sau prin dopuri de cauciuc cu extensie. Inchideti evacuarile skimmerelor (canale ingropate la mai mult de 60 cm, riscuri minime: canale cu dop inferior.)
- Ridicati din nou nivelul apei, la maximum in cazul prelatelor etanse sau pana la gura de preaplin in cazul prelatelor ajurate.
- Introduceti algicidul, varsandu-l la marginea planului apei, eventual introduceti dispozitivul antigel si acoperiti.

Nota: Puteti profita de aceasta operatiune de golire partiala pentru a curata bine filtrul cu nisip; vom tine cont de aceasta parte a bazinului evacuata, in schimbarea anuala sau bianuala a apei din piscina!

4 - Grup tehnic ingropat (cheson sau local). Riscurile de inghet sunt aproape zero, cu exceptia spatiului de distributie care poate fi "aerisit". In acest caz: inchideti vanele, desfaceti racordurile pentru a creste tensiunea, deschideti pompa si filtrul. Canalele pot ramane pline de apa! Canalele ce ating solul trebuie golite conform instructiunilor mentionate la punctul 3. Intretinerea activa pe timpul iernii - piscine in functiune fara prelata

Se practica in special la pranz si este insotit de o operatiune de filtrare: 1-3 ore pe zi. Un dispozitiv antigel declanseaza functionarea la temperaturi mai mici de 0 °C; acesta poate fi cuplat la un dispozitiv de incalzire a apei (regiunile reci).Toamna si la sfarsitul iernii se utilizeaza o doza de algicid. Odata cu sosirea primelor zile calduroase (temperatura apei mai mare de 15°C) se va adauga o doza dubla. Principalele echipamente sunt puse la adapost: scari, trambuline.

PRINCIPALELE OPERATIUNI DE INTRETINERE A PISCINEI PE TIMPUL IERNII

In ordine cronologica si teoretic:

A- Curatarea linia apei si interiorul skimmerelor cu cos:
- cu ajutorul unei perii moi sau al unui burete pentru linere (fara a utiliza produse abrazive),
- cu ajutorul unei perii dure pentru carelage si poliesteri.
Produse recurente: detartranti acizi si degresanti; lasati sa actioneze de la 6 la 24 de ore, inainte de periere.

B - Aspirarea - curatarea fundului bazinului si a peretilor, cu ajutorul unui aspirator manual (30-40 minute) sau automat (24-28 de ore) cu perii.


Nota: Curatarea plajelor si bordurilor, care se vor murdari inevitabil si cu rapiditate, nu este obligatorie. Daca acestea sunt fragile, in regiunile reci, ungeti-le cu un produs antigel.

C - Decolmatarea filtrului cu nisip. Evacuarea apei prin scurgere. Puteti efectua barbotarea nisipului, cu ajutorul batului, in curs de spalare, dupa oprirea pompei si deschiderea temporara a filtrului. In cazul in care trebuie sa astupati duzele, conform indicatiilor anterioare, profitati de aceasta faza de spalare pentru a scadea nivelul. Aici puteti introduce etapa G. Controlati manual buna pulverizare a nisipului.
Filtre cu cartus: curatati cartusele cu sapun sau acid, intr-un recipient mare.
Filtre cu diatomite: evacuati prin scurgere incarcatura de diatomite "uzate", apoi goliti elementele suport ale diatomitelor. Deschideti dopurile de golire a filtrelor. Goliti deschizand filtrul in partea superioara. Lasati-l deschis. Pozitionati cu atentie dopul de purjare.

D - Intretinerea canalelor pe timpul iernii. Se realizeaza conform instructiunilor mentionate in paragraful anterior in functie de dispozitia grupului tehnic in raport cu bazinul.

E - Intretinerea pompei. Pompa pentru piscina poate fi pastrata intr-un spatiu de depozitare gol, sau intr-un colt al casei. Daca exista riscul aparitiei umezelii: debransati alimentarea electrica dupa ce ati taiat curentul.

Demontati racordurile de intrare si iesire. Demontati pompa sau numai motorul, daca acest lucru este posibil. Curatati cu peria cosul prefiltrului pompei. Deschideti surubul de purjare al apei din camera turbinei si din prefiltru. Pozitionati cu atentie surubul etichetandu-l sau "lipiti-l cu Scotch" pe pompa (bucuria de a regasi aceste mici piese la primavara!). Lasati capacul deschis pentru a evita depunerile de mucegai. Puteti amplasa pompa bransata intr-un spatiu de depozitare gol.

F - Asezarea diferitelor echipamente: scari - trambuline - aspirator cu perii - perii - plasa de pescuit. Periati-le cu apa cu sapun inainte de depozitare, pentru a evita uscarea si inasprirea datorita eventualelor depuneri.

G - Introducerea algicidului pentru piscina. Respectati dozajul mentionat in instructiuni. Acesta se va varsa la marginea planului apei. In principiu, acesta se dilueaza complet.
Nota: pentru a ameliora amestecarea apei cu algicidul, puteti efectua barbotarea cu ajutorul unei pompe, la finalul etapei C (inainte de oprirea si golirea filtrului).

H - Asezarea flotorilor pentru intretinerea pe timp de iarna. Lungimea unei laturi sau pe diagonala. De asemenea, ganditi-va si la skimmer (exista o piesa speciala: Ghizzmo)

I - Desfasurarea prelatei si fixarea acesteia. Este nevoie de cel putin doua persoane! Fixati in prealabil punctele de legatura, cu exceptia cazului in care aveti suruburi cu ochi retractabile. Prelata trebuie sa fie intinsa la maximum pe planul apei, iar fixarea sa periferica este stransa: aceasta nu trebuie sa aiba orificii deasupra bordurii si nici sa se miste in vant.
Atentie la uzura rapida.
Sfat: fixati mai intai prelata invers pe unul din colturi, apoi intoarceti-o si fixati-o in celelalte trei colturi!

J - Amplasati in afara utilizarii dispozitivului. Intrerupeti contactele. Indepartati fuzibilele. Intrerupeti curentul. Debransati capatul liniei, daca este posibil, sau acoperiti dispozitivul cu o carpa. Acest lucru descurajeaza copiii.

REDESCHIDEREA PISCINEI

Vom discuta despre o piscina acoperita cu prelata pe timpul iernii.

- Realizati in primul rand perierea/curatarea prelatei pe loc, cu ajutorul unei perii de piscina montata pe manerul telescopic. Acest lucru se realizeaza foarte usor datorita jetului de apa, daca este posibil (sau pe uscat in cazul prelatelor cu plasa)!
In cazul unei prelate impermeabile, goliti ochiul de apa superficiala prin sifonare, daca exista o panta si cu ajutorul unui furtun de aspirare al aspiratorului cu perii, astupati-i capatul si coborati-l brusc sub planul apei. In lipsa existentei pantei, utilizati o pompa amplasata deasupra prelatei. Evacuarea apei la distanta.

- Indepartarea prelatei pentru piscina, uscarea, impaturirea, depozitarea. Va sfatuim sa eliberati numai trei colturi ale prelatei. Intoarceti-o invers in cel de-al patrulea colt. Lasati-o sa se usuce, pentru a evita mucegairea, apoi continuati impachetarea, "tip acordeon", daca este posibil: derularea acesteia realizandu-se mai usor. Apoi desfaceti si ultimul colt. Readuceti-o in forma initiala. Asezati cu grija clamele de ancorare si chingile. Nu depozitati nimic deasupra prelatei, acest lucru ar putea deteriora pliurile. De asemenea, inainte de pliere, puteti presara prelata cu talc; totusi acest procedeu este discutabil.

- Strangerea flotorilor de intretinere pe timp de iarna. Readucerea in starea initiala.

- Periati plajele si bordurile, din interior spre exterior. Curatati rosturile dalelor cu o perie dura si eventual cu un produs creat special in acest scop. Puteti de asemenea clati si peria dalele cu apa putin acidificata (efectuati intotdeauna un mic test la fata locului). Puteti folosi in mod eficient un aparat de curatare cu presiune de apa.

- Asezati din nou echipamentele la locul lor: scari amplasate in saboti. Trambuline prinse in suruburi. Pozitionarea instrumentelor la locul lor. Scoaterea din iarna a sistemelor de filtrare. Pompele de piscina bransate hidraulic si bransament electric. Inchiderea capacelor si scurgerilor. Inchiderea filtrului: capac si scurgere. Strangerea racordurilor. Deschiderea vanelor (scoaterea capacelor duzelor, inversul procesului descris in pagina anterioara). Pornirea motorului pompei: cu ajutorul unei surubelnite introduse in spate, pe axul rotorului sau introduceti mana in interiorul prefiltrului si invartiti turbina cu varful degetelor.

Eliberati manual aerul aflat in varful filtrului pentru piscina. Evacuati aerul care este posibil sa se fi adunat in prefiltru. Actionati succesiv toate manerele vanelor. Controlati diferitele racorduri atunci cand vine apa. Eventual strangeti cu forta mainii; acest lucru ar trebui sa fie suficient, daca ati lubrifiat pasul surubului din plastic (important).

Repunerea in functiune a dispozitivului electric. Diferitele contacte sunt inchise. Cronometrul de programare este actualizat: vezi prima parte, durata de functionare zilnica a filtrarii. Tratament de pornire in functie de starea apei: curata sau murdara. In principiu: identic cu "tratamentul soc". Echilibrati pH-ul intre 7,2 si 7,6 si apoi introduceti o mare concentratie de dezinfectant.

- Clor sau brom. Tratati cu 4, 5 sau 6 g/m3(4, 5 ou 6 PPM) - Biguamide. Tratati cu 50 PPM.

- Aparatura automata: functionare intensa pe durata a 6-10 sau 24 ore. Inainte de toate, supravegheati manometrul. Presiunea este normala? In cazul in care aceasta nu are valori normale, consultati capitolul "indicatii manometrice".

© www.piscinele.ro 2018 | ANPC


Piscine preturi, Pompe piscine, Acoperiri piscine, Piscine ieftine, Piscina, Filtre piscine