Filtrarea piscinei

Filtrarea trebuie sa favorizeze aspirarea suprafetei din doua motive esentiale: poluarea se concentreaza la nivelul superficial al apei si clapeta flotanta a skimmerului faciliteaza curatarea planului apei. Pe de alta parte prefiltrarea realizata de cos permite o prima eliminare a deseurilor care usureaza munca filtrului pentru piscina. Putem adauga un al treilea motiv: In acest punct circulatia apei permite depozitarea produselor dezinfectante. Se spune ca circulatia apei trebuie sa imprumute trecerea skimmerelor mai mult decat sifonul de fund. Sifonul de fund poate fi inchis in timpul utilizarii zilnice. Se poate lasa sifonul de fund semi-deschis daca nivelul apei poate scadea neasteptat de mult: de exemplu, in timpul unei calatorii!

Daca cosul skimmerului se murdareste, acesta trebuie curatat regulat: de exemplu, in fiecare saptamana; nu exista nicio posibilitate de automatizare la acest nivel si vantul puternic este "in special" cauzator de deseuri diverse.

DURATA FILTRARII

"Un ciclu" corespunde cu trecerea virtuala a volumului total de apa prin filtrul de piscina, astfel, putem defini 2 caracteristici distincte:
- Timp total de reciclare,
- Timp de filtrare zilnic.TIMP TOTAL DE RECICLARE = TRCT = 6 h, maxim daca debitul orar =V/6

Acesta reprezinta durata de trecere teoretica a apei din bazin prin filtru, fara a tine cont de fenomenul de dilutie care exista in realitate! Nu uitati:

• Cu cat echipamentul de filtrare este mai puternic, cu atat timpul de reciclare a apei din bazin este mai scurt: astfel, aceeasi apa va putea trece de mai multe ori prin filtru (ziua). Aceasta va fi mai bine epurata! •Daca echipamentul de filtrare este subcalibrat, trecerea apei prin filtru va fi lenta, eficienta, dar cu o frecventa mai redusa si apa va fi schimbata, deci este nevoie de o crestere a duratei de filtrare.(Pe de alta parte, functionarea aspiratorului cu perie nu va fi atat de performanta).

La piscinele supraterane de familie, timpul de reciclare admis este de maxim 6 h, cu o reciclare pe ora de 1/6 din bazin. Bineinteles, este o valoare teoretica care nu ia in considerare fenomenul de dilutie si murdarirea filtrului.

TIMPUL DE FILTRARE ZILNIC = TFZ.

Reprezinta durata de functionare zilnica a filtrarii.
Vara trebuie sa permita cel putin o reciclare totala dubla.
TRCT X 2 = 12 h maxim, SI TRCT = 6 h.
Este evident faptul ca, atunci cand timpul de functionare al filtrarii este mai lung, cu atat mai frecventa va fi trecerea aceleiasi ape prin filtru intr-o zi. Nu exista niciun risc daca pompa piscinei functioneaza mult timp.

Si consumul de energie? Daca 1 kW = 0,50 unitati avem aproximativ, de exemplu:
- 1 h de functionare zilnica = 1 kW, rezulta 30 de kW pe luna!
- 8 h de functionare zilnica = 240 de kW pe luna.

Schematic, se recomanda urmatoarele:
- In afara sezonului: 2-4 h pe zi,
- Inainte sau dupa sezon (iunie-septembrie): 6-8 h pe zi,
- In plin sezon (iulie, august): 10-12 h pe zi.

Acest lucru este favorizat de temperatura apei din piscina. Se poate adapta timpul de functionare a filtrarii la temperatura si la numarul de persoane care utilizeaza piscina.
Teoretic:

- sub 10 °C : riscuri de infectie si de dezvoltare a algelor este aproape zero
- Intre 10 si 15 °C: riscuri limitate; functionare: In jur de 2 - 4 h /zi
- Intre 15 si 18 °C : infectia este latenta. Efectuati o reciclare pe zi, fie in principiu maxim 6 ore de functionare
- de la 18 la 22 °C : efectuati o ora de reciclare complementara prin cresterea apei cu 1 °C
- Incepand de la 23 °C: efectuati neaparat un ciclu dublu de epurare fie la 12 h daca capacitatea echipamentului de filtrare este reglat la o reciclare totala de 6 h, de exemplu (10 h daca debitul real corespunde unui timp de reciclare total de 5 h, etc).

Remarca: Functionarea se face de preferinta ziua, pentru ca algele se dezvolta in principal in prezenta luminii, care vor fi in acelasi timp deranjate de miscarea apei. Pompa va functiona "in continuu" cu eventuale intreruperi in timpul baii datorita zgomotului. Duzele vor fi in principiu orientate spre suprafata la functionarea zilnica regulata pentru ca pe planul apei apar agentii poluanti. In acest caz, sifonul fundului poate fi partial inchis.

EXEMPLU DE CALCUL (pentru o piscina de 5 m x 10 m. Volum 70 m3 )

Echipament de filtrare ales de instalator: filtru cu nisip, diameru 70 cm cu pompa de 1,5 cv, fie: debit teoretic: 18 m3h. Debit real: 15 m3h datorita pierderilor de presiune (franarea apei in conducte). Acest echipament de filtrare poate asigura reciclarea! Durata de functionare zilnica la 18 °C = 6 h fara persoane care utilizeaza piscina, la 20 °C = 8 h fara persoane care utilizeaza piscina, la 22 °C = 10 h fara persoane care utilizeaza piscina. La 22 °C cu 4 persoane care utiizeaza piscina, com avea: 4 x 3 m3 = 12 m3 de apa poluata. Functionarea recomandata a filtrului de piscina de la ora 8 dimineata la ora 19 seara.

© www.piscinele.ro 2018 | ANPC


Piscine preturi, Pompe piscine, Acoperiri piscine, Piscine ieftine, Piscina, Filtre piscine