Dimensionarea filtrelor si pompelor pentru piscine

Dimensionare filtre piscine

Instalatia de filtrare a piscinei trebuie corect dimensionata. Ea trebuie aleasa atat in functie de destinatia piscinei cat si in functie de marimea piscinei.
Articolul acesta se refera ca si destinatie numai la piscinele private. Pentru piscinele publice exista legi si norme complexe care se aplica in functie de tara unde sunt amplasate.
Pentru piscinele private instalatia de filtrare trebuie sa fie astfel dimensionata incat intregul volum de apa al piscinei sa fie filtrat odata la aproximativ 6 ore. Debitul instalatiei piscinei se poate calcula astfel:

Debit (exprimat in m3/h) = (volumul piscinei) / 6

Valoarea obtinuta trebuie rotunjita superior pana la tipodimensiunile filtrelor de piscine care se folosesc in cazul particular si care depind de producator. De obicei, valorile debitelor nominale ale filtrelor de piscina (de exemplu cele cu nisip) sunt 5 / 10 / 15 / 22 m3/h

Dimensionare pompe piscine

Pompa de filtrare va avea acelasi debit cu debitul filtrului ales pentru piscina. In situatia in care se doreste doar inlocuirea pompei piscinei, in alegerea noii pompe a piscinei trebuie obligatoriu sa se tina cont de filtrul piscinei existent si parametrii acestuia
In punctul de functionare pentru care se alege pompa trebuie sa asigure debitul specificat la o presiune de 10 – 12 mca. Alegerea unei pompe care ofera o presiune mai mare pentru acelasi debit poate duce la deteriorarea filtrului piscinei. Alegerea unei presiuni mai mici decat aceasta valoare va duce automat la deplasarea punctului de functionare catre un debit de filtrare mai mic, fenomen vizibil in calitatea filtrarii apei piscinei, apa din piscina nu va avea aspectul obisnuit.

© www.piscinele.ro 2018 | ANPC


Piscine preturi, Pompe piscine, Acoperiri piscine, Piscine ieftine, Piscina, Filtre piscine